Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Kabinet moet spaarders compenseren

Geplaatst op: 17-10-2019, 16:47:53

Het kabinet moet mensen die te veel spaartaks betaald hebben tegemoet komen. De aanslagen van de spaarders moeten worden aangepast of er moet een compensatieregeling komen.

Dat staat in een opvallend advies van de parlementair advocaat aan de Tweede Kamer. Die deed op verzoek van de vaste Commissie voor Financiën onderzoek naar de Hoge Raad-arresten naar de spaartaks. Daarin werd geconcludeerd dat de belasting die mensen over hun vermogen betalen te zwaar was. Mensen moesten in sommige gevallen meer belasting betalen dan zij aan rendement maakten over hun spaargeld, door de lage spaarrentes

De Hoge Raad liet in de uitspraak alleen niet doorschemeren hoe de spaarders gecompenseerd moesten worden. Herstel was aan de wetgever en de overheid stelt dat met de aanpassing van de spaartaks sinds 2017 daaraan wel was voldaan. Maar de commissie wilde van de parlementair advocaat weten of dat wel voldoende is.

Die advocaat stelt nu heel duidelijk dat dat niet het geval is. „Herstel zonder ingrijpen van de wetgever lijkt ons in deze situatie niet goed denkbaar”, staat in het advies.

Europese rechten

Het kabinet moet ingrijpen als er sprake is van een schending van artikel 1 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Dat is volgens de uitspraak van de Hoge Raad zo als het rendement dat iemand op zijn vermogen zonder veel risico te nemen kan halen, hoger is dan de belasting die hij moet betalen. Die belastingdruk was in 2013 en 2014 1,2%.

De vraag is nu of dat ook echt zo is. De parlementair advocaat oordeelt daar zelf niet over. De Hoge Raad heeft dat ook nog niet vastgesteld. „Maar hij sluit ook allerminst uit dat hier sprake van kan zijn”, staat in het advies.

Compensatie of verrekening

Staatssecretaris Snel (Financiën) moet nu gaan vaststellen of het zo is dat het rendement inderdaad niet meer haalbaar was, ook voordat er een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens ligt. En als dat zo was, moet dat hersteld worden. De wijziging van de spaartaks in 2017 is dan niet voldoende.

Spaarders moeten dan namelijk geld terugkrijgen, stelt de parlementair advocaat. „Herstel zou kunnen bestaan uit daadwerkelijk herstel van de fiscale situatie door bijvoorbeeld aanpassing van de aanslagen of verrekening met toekomstige aanslagen. Ook is een compensatieregeling een mogelijkheid”, valt in het advies te lezen.

Reacties

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën laat weten dat het advies daar net binnen is en nog bestudeerd wordt.

Jurgen de Vries van de Bond voor Belastingbetalers, die met een massaal bezwaar procedeert tegen de spaartaks, spreekt van een ’heel stevig advies’. „Het is voor ons nu belangrijk dat we een toezegging krijgen van de staatssecretaris dat iedereen zijn rechten behoudt in afwachting van een uitspraak van het Europees Hof.”

Pieter Omtzigt en Evert Jan Slootweg van het CDA, dat het instellen van de parlementair advocaat initieerde, willen van de staatssecretaris weten of hij de conclusies uit het advies over het compenseren ook deelt, en dan graag voor het debat over het Belastingplan medio november.

Bron: bijdrage van Leon Brandsema van 17 oktober 2019 op www.dft.nl

Ga terug naar de vorige pagina